Zioła przyprawowe w kuchni - czego używamy najchętniej?

Bój eksperymentować

Jeśli spędzasz sporo czasu w kuchni, z pewnością zdajesz sobie sprawę, jak ważną rolę w przygotowywaniu wielu potraw odgrywają zioła. Zioła przyprawowe potrafią zmienić zwykłe danie w prawdziwe arcydzieło albo diametralnie odmienić jego charakter. Nie bój się więc eksperymentować i próbować nowych połączeń smakowych - być może któreś z nich na stałe wejdzie do Twojego repertuaru kuchennego. Poniżej znajdziesz kilka cennych wskazówek.

Można zakupić je dowolnym sklepie warzywniczym

Zioła przyprawowe, których używa się w większości domów to przede wszystkim koperek, natka pietruszki i szczypiorek. Możemy kupić je w każdym sklepie warzywniczym i wykorzystać na tysiąc różnych sposobów. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do zup, sosów, czy sałatek. W kuchni nie powinniśmy jednak ograniczać się wyłącznie do tego rodzaju tradycyjnych smaków. Odwiedź sklep internetowy i przekonaj się, jak bogatą ofertę różnorodnych ziół można tam znaleźć.

Fantastycznie smakuje połączenie bazylii

W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na oregano i bazylię. To uniwersalne dodatki do sałatek, makaronów i innych dań kuchni włoskiej. Świetnie smakuje połączenie bazylii, mozzarelli i pomidorów. Pesto, czyli sos z bazylii doskonale sprawdzi się jako sos do makaronu i pozwoli Ci wyczarować wykwintny, elegancki obiad z niczego.

Godzi zaznajomić bliżej

Możesz też odwiedzić sklep zielarski i zaopatrzyć się w nim w typowo polskie zioła, które świetnie sprawdzają się w kuchni. Warto zapoznać się bliżej chociażby z miętą. To pyszny dodatek do orzeźwiających sosów i napojów, które szczególnie dobrze smakują w czasie upałów. Przetestuj także działanie lubczyku, który dodany do rosołu działa podobno jako afrodyzjak.